2017 m. liepos 15 d., šeštadienis

Kroatijos beieškant (7). Patrakėliai lietuviai. One way ticket to the Moon...

2017 m. liepos 15 d., šeštadienis

Ryte, atsiskaitę su nuolat besišypsančia namų šeimininke ir pasakę, kad rytoj apie 8 val. pajudėsime kelionėn, patraukėme centro ir pajūrio link. Užsukę trumpam į „Lidl“, pirmą kartą Novi Vinodolski miestelyje sutikome patrakusių lietuvių porą.
Sunkios pečius laužančios kuprinės ir kelionė kiaurai per visą žemyną autostopu. Jau keliolikta jų diena kelyje. Vakar, aplankę Plitvice stebuklus, nakvojo tiesiog ant uolų, greta jūros. Sakė, visi sutikti kroatai buvo išskirtinai svetingi, geranoriški. Vieni net traktoriaus priekaboje pavežėjo kalnų apsuptyje. Dabar Marius ir Justina iš Kroatijos keliauja į Bosniją ir Hercogoviną, į Sarajevą. Toliau per Serbiją, Bulgariją, Turkiją kėsinasi pasiekti kelionės tikslą – Gruziją! Nieko sau kelionė!
Sunkiose kuprinėse – ir kompiuteriai – darbo priemonės. Net keliaudami sugeba kartais padirbėti. Justina rašo apie keliones vienam iš Lietuvos portalų. Kartais nakvoja palapinėse, kartais hosteliuose, nebrangiuose viešbučiuose. Marius motociklu naršė Aziją, abu ne vieną mėnesį gyveno Kambodžoje, kurioje alaus bokalas ant jūros kranto tekainuoja vos 50 dolerio centų, o už pusantro dolerio galima paragauti keptos barakudos ir kitokių jūros gėrybių.

Marius yra blaškęsis ir po Afriką, nakvojęs palapinėje tvyrant 50-ies laipsnių karščiui. Tikri patrakėliai! Kaip smagu, kad pirmi čia sutikti lietuviai pasikinkę tokius laisvės žirgus! Kauniečiai. Be jokių rėmų. Ir be suplanuotos kasdienybės varžtų…
Palinkėję vieni kitiems gero kelio, išsiskyrėme savais takais. Metas lįsti į jūrą, nes rašyti darosi nepakeliamai karšta.

- - -

Na štai, dabar gaivu. Reikės kulniuoti pasiimti šaltutėlio tamsaus postiprio kroatiško alaus „Tomislav“. Jis čia puikus.
Iš vakar dienos pastebėjimų: kuo žmogus mažiau tiki amžinumu, amžinatve, amžinybe, tuo jis labiau investuoja į… dantis.

- - -

Vakar iš apartamentų balkono stebėjome žvaigždes. Keisti sutvėrimai. Bičiulis fotografas Tomas sako, kad jam labai patinka posakis, jog žvaigždės – tai maži langeliai į Amžiną šviesą. Viena žvaigždė kartais sužaižaruoja raudonu atspalviu. Viskas sukasi ratais, ratu, aplink savo ašį ir aplink kitus (dangaus) kūnus. Tikėtina, Mesopotamijoje buvo išrastas ratas. Nuo tos akimirkos turbūt daug kas tapo kitaip. Tarp vienos ir kitos greta esančios žvaigždės – vos sprindis… O kiek šviesmečių telpa į tą sprindį?!

- - -

Ar tikrai amerikiečiai prieš daug metų buvo išsilaipinę mėnulyje? Kodėl tuomet šiais laikais, kai įsivyravusios tokios technologijos, niekas daugiau nebeišsilaipina?.. Gal reikia nutranzuoti tenai, kol visi tik ruošiasi kelionei į Marsą? One way ticket, one way ticket, one way ticket to the Moon…
N.L.

BUS DAUGIAU, nes Lagaminas be dugno…

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą