2017 m. liepos 12 d., trečiadienis

Kroatijos beieškant (4). Ropinėjantys krabai, baltieji stulpų inspektoriai ir smėlio minos

2017 m. liepos 12 d., trečiadienis

Paleiskim plaukt į jūrą salą - - -
Tegu širdis spurdėdama apsąla,
Kai baltą susitikusį laivelį,
Ji užsižiūri į kalnų takelį,
Kuriuo piemuo
Saulėtųjų Balkanų
Pats nesuvokdamas
Slapta numano,
Kad stebi jį kažkas
Iš apačios - - -
Tos akys mūsų
Plaukiančios salos.

N.L. Kroatija, Novi Vinodolski

Ryte žvelgdamas pro balkoną į jūrą pastebiu, kad vakar matyta sala su pastatu ir pasvirusiu stulpu regima ir iš mūsų laikinųjų namų (o kokie dar gali būti namai Žemėje?) – gal tik medžiai šiek tiek užstoja.
Dulkes nuplovęs lietus ilgam pasislėpė nežinomose dausose, nuo pat ryto įsišėlo beprotiškas karštis, kuris ne taip ir kankina, kai sėdi giraitėje po medžiais ir kada tik panorėjęs gali panerti į Adriją. Medžių čirškūnai akimirką prityla (matyt priešpiečiai), po to toliau koncertuoja be perstogės.

Berniukai pietums pasigavo krabą.
O ant nekaltybės baltumo apšvietimo stulpų vėl tupia tie, kurie viską regi iš viršaus.

Alus pajūryje padoriai įperkamas (ne taip, kaip Izraelyje) – bokalas nekainuoja nė dviejų eurų. Mirkstame jūroje, vaikai palaipsniui tampa juodaodžiai. Lietuvių nė su žiburiu nematyti. Reikia pailsėti nuo savęs paties – savęs pačių.

- - -

Šiokia tokia ekskursija į vaikystę. Kas ten žino, iš kur mes prisigalvodavome tokių žaidimų… Primokinau vaikus, žaidžia susižavėję. Plaštaka, kuo labiau pirštus išskėtus į šonus, užkasama smėliu (šiuo atveju akmenukais, nors smėlis geriau), o kitas turi ją atkasti nepalietęs pirštų ir kt. Jei paliečia, mina sprogsta. Sprogimo banga visą smėlį suvarydavo tiesiai į akis, burną, ausis… Pamenu, jau beveik atkasę plaštaką, smilteles nupūsdavome – tai yra sėkmingas išminavimas. Akmenukus nupūsti ne taip lengva.

- - -

Šį vakarą nelijo, buvo tylu ir tyku, gerokai tvanku. Didelis šių apartamentų trūkumas – nėra oro kondicionieriaus. Užmigti nelengva.
N.L.

BUS DAUGIAU, nes Lagaminas be dugno…

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą